Przepisy Pstrąg z aromatycznym sosem
Składniki
2 pstrągi w całości patroszone
1 cytryna
4 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek
przyprawy: sól i pieprz
Sos:
1 ząbek czosnku
50 g zielonych oliwek
nasiona kolendry
nasiona kminu rzymskiego
nasiona gorczycy
nasiona czarnuszki
sok z 2 cytryn
1 granat
oliwa z oliwek
gruba sól morska
sól
pieprz
Opis

Pstrągi oskrob i dokładnie umyj pod bieżącą i zimną wodą. Dopraw ryby solą i pieprzem, zarówno od strony skóry jak i brzucha. Do środka włóż połówki plastrów cytryny oraz gałązki rozmarynu. Pstrągi skrop oliwą i umieść w specjalnym ruszcie do grillowania ryb. Grilluj po 5-6 minut z obu stron.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI:

  • Jeżeli nie posiadasz rusztu do grillowania ryb, możesz ułożyć pstrąga na folii aluminiowej, by uniknąć przywierania do kratki grilla.
  • Chcąc sprawdzić, czy ryba w środku nie jest surowa, przed podaniem wyciągnij z niej płetwę grzbietową - jeżeli wyjdzie bez problemu, oznacza to, że ryba jest już gotowa.

Przygotuj sos. Umieść w moździerzu przyprawy (bez soli i pieprzu) wraz z grubą solą morską i rozgnieć. Następnie dodaj ząbek czosnku oraz oliwki i znów rozgnieć na pastę. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj pestki z granatu i oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
160 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy