Pstrąg w sosie mlecznym z koprem włoskim
Składniki
4 filety z pstrąga
1 główka kopru włoskiego
2 szalotki
200 ml mleka
100 ml tłustej śmietany
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego anyżku
100 ml bulionu warzywnego, mięsnego lub rybnego ugotowanego wcześniej
3 łyżeczki świeżego koperku
1 łyżka mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety umyj, osusz delikatnie za pomocą ręcznika papierowego, natrzyj solą i pieprzem. Do miski wlej 4 łyżki oliwy i sok z 1/2 cytryny oraz anyż. Pozostaw rybę w marynacie przez ok. 15 min.

W garnku zagotuj mleko. Koper włoski umyj i pokrój w plasterki, wrzuć do mleka i gotuj przez ok. 5 min. Po tym czasie wyjmij koper.

Szalotki posiekaj w kosteczkę. Na patelnię wlej marynatę z ryby, wrzuć szalotkę i zarumień ją delikatnie. Następnie wlej bulion, mleko po gotowanym koprze, śmietanę i wszystko razem zmiksuj.

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż koper. Kiedy zmieni kolor, wlej zmiksowany wcześniej sos i duś wszystko przez ok. 3-4 min na średnim ogniu. Posyp świeżym koperkiem oraz dodaj sól i pieprz. Rybę osącz z marynaty i przełóż na deskę, obsyp delikatnie z każdej strony mąką przez sitko. Na rozgrzanej patelni usmaż rybę na rumiano z obu stron lub zapiecz w folii w piekarniku (wtedy już nie używaj mąki) ok. 10 min w temp. 200°. Sos przed podaniem podgrzej. Rybę podawaj z gorącym sosem i chrupiącymi grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne