Pstrąg w sosie cytrynowym
Składniki
1 pstrąg
1 płaska łyżeczka tymianku
sok z ½ cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
przyprawy: sól i pieprz
Sos cytrynowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
½ szkl. mleka
½ szkl. bulionu warzywnego z kostki
1 żółtko
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól
Opis

Przygotuj sos cytrynowy: masło rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i rozmieszaj. Przygotuj bulion warzywny, dolej do składników w rondelku i wymieszaj dokładnie. Dodaj mleko. Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do garnuszka. Chwilę ogrzewaj, by sos zgęstniał (nie gotuj). Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i, jeśli trzeba, solą.

Pstrąga spraw i wyfiletuj. Przełóż do miseczki. Natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Cebulę zmiksuj w blenderze. Natrzyj nią również rybę. Na koniec skrop cytryną i oliwą. Pozostaw w takiej marynacie na ok. 20 min. Rybę wyjmij z marynaty, zawiń w folię i piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190°.

Na talerzu polej rybę sosem cytrynowym, wcześniej podgrzanym, ale niezagotowanym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Desery