Przepisy Pstrąg w sosie cytrynowym

Składniki

1 pstrąg

1 płaska łyżeczka tymianku

sok z ½ cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

przyprawy: sól i pieprz

Sos cytrynowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

½ szkl. mleka

½ szkl. bulionu warzywnego z kostki

1 żółtko

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

sól

Opis

Przygotuj sos cytrynowy: masło rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i rozmieszaj. Przygotuj bulion warzywny, dolej do składników w rondelku i wymieszaj dokładnie. Dodaj mleko. Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do garnuszka. Chwilę ogrzewaj, by sos zgęstniał (nie gotuj). Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i, jeśli trzeba, solą.

Pstrąga spraw i wyfiletuj. Przełóż do miseczki. Natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Cebulę zmiksuj w blenderze. Natrzyj nią również rybę. Na koniec skrop cytryną i oliwą. Pozostaw w takiej marynacie na ok. 20 min. Rybę wyjmij z marynaty, zawiń w folię i piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190°.

Na talerzu polej rybę sosem cytrynowym, wcześniej podgrzanym, ale niezagotowanym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4