Pstrąg smażony z cukinią, papryką i cebulą
Składniki
500 g filetów z pstrąga łososiowego
1 mała cukinia
2 cebule
1 zielona papryka
2 białka jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
sok z 1/2 cytryny
ok. 1/3 szkl. oliwy z oliwek do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu chilli (np. tabasco)
1 łyżka soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
Opis

Pstrąga umyj, osusz i oczyść z ości. Pokrój go w niewielkie kwadraty, skrop cytryną, posól i dopraw pieprzem. Kawałki ryby obtocz w białku, a następnie w mące kukurydzianej i usmaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Rybę przełóż na ciepły talerz i schowaj do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie wystygła.

Cukinię umyj i pokrój w plastry, z paprykę usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty, cebulę pokrój w plastry. Patelnię wytrzyj do sucha, dodaj kroplę oliwy i przesmaż warzywa – każde oddzielnie. Zacznij od cukinii – smaż z obu stron na średnim ogniu, do momentu aż lekko zbrązowieje (ok. 5 min), następnie paprykę i plastry cebuli. Warzywa powinny być chrupiące, ale nie miękkie – dlatego ważna jest krótka obróbka.

Przygotuj sos: sos sojowy i chilli wymieszaj ze sobą. Pomarańczę sparz, otrzyj z niej odrobinę skórki i wraz z łyżką soku dodaj do sosów. Całość dokładnie wymieszaj.

Kawałki ryby poukładaj na warstwie podsmażonych warzyw. Podawaj z sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
35 min.
Desery