Pstrąg norweski w sosie kaparowym
Składniki
500 g pstrąga norweskiego
4 łyżki kaparów
1 cebula
150 g słodkiej śmietany 36%
sok z ½ cytryny
2 czubate łyżki masła
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Na patelni roztop masło, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kapary i duś przez ok. 5 min. Następnie dodaj śmietankę i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia.

Oczyszczoną rybę pokrój w dzwonka, z obu stron posól i popieprz, skrop sokiem z cytryny. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż kawałki ryby przez ok. 5 min, od czasu do czasu przewracając. Usmażoną troć ułóż na talerzu i polewaj gorącym sosem kaparowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery