Przepisy Pstrąg grillowany z serem i sosem bazyliowym
Składniki
1 pstrąg
1/2 cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1 łyżeczka przyprawy do grilla Tesco
1 ząbek czosnku
30 g masła
150 g płatków migdałowych prażonych na suchej patelni
1 gałązka natki pietruszki
Sos bazyliowy:
4 gałązki bazylii
3 gałązki natki pietruszki
50 ml oliwy z oliwek
20 g płatków migdałowych
40 g sera grana padano  
Sposób przygotowania
1
Pstrąga oczyść z łusek pod bieżącą wodą. Wymyj dokładnie wnętrze od strony brzusznej.
2
Przełóż pstrąga na półmisek i przypraw solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz przyprawą do grilla Tesco. Do środka włóż pokrojony ząbek czosnku, płatki migdałów oraz gałązkę natki pietruszki.
3
Tak przygotowaną rybę przełóż na ruszt do grillowania. Najlepiej używać siatek do grillowania ryb. Pstrąga przed samym położeniem na ruszt natrzyj masłem.
4
Połóż pstrąga na grillu i opiekaj powoli z każdej strony. Przygotuj sos bazyliowy. Do blendera włóż listki bazylii, pozostałą natkę pietruszki, płatki migdałów oraz ser, na koniec wlej oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos o żywym zielonym kolorze. Gotowego pstrąga przełóż z rusztu na półmisek, posyp dekoracyjnie prażonymi PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE migdałami i udekoruj cytryną. Sos zawsze podawaj osobno.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Desery
3 miesięcy temu
35 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki