Przepisy Pstrąg grillowany z serem i sosem bazyliowym

Składniki

1 pstrąg
½ cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 ząbek czosnku
30 g masła
150 g płatków migdałowych (prażonych)
1 gałązka natki pietruszki
Sos bazyliowy:
4 gałązki świeżej bazylii
3 gałązki natki pietruszki
50 ml oliwy z oliwek
20 g płatków migdałowych
40 g grana padano

Sposób przygotowania

1

Pstrąga oczyść z łusek pod bieżącą wodą. Wymyj dokładnie wnętrze od strony brzusznej.

2

Przełóż pstrąga na półmisek i przypraw solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz przyprawą do grilla Tesco. Do środka włóż pokrojony ząbek czosnku, płatki migdałów oraz gałązkę natki pietruszki.

3

Tak przygotowaną rybę przełóż na ruszt do grillowania. Najlepiej używać siatek do grillowania ryb. Pstrąga przed samym położeniem na ruszt natrzyj masłem.

4

Połóż pstrąga na grillu i opiekaj powoli z każdej strony. Przygotuj sos bazyliowy. Do blendera włóż listki bazylii, pozostałą natkę pietruszki, płatki migdałów oraz ser, na koniec wlej oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos o żywym zielonym kolorze. Gotowego pstrąga przełóż z rusztu na półmisek, posyp dekoracyjnie prażonymi PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE migdałami i udekoruj cytryną. Sos zawsze podawaj osobno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem