Przepisy Pstrąg grillowany w sosie maślanym
Składniki
ok. 400 g pstrągu
2 łyżki masła
2 łyżeczki listków tymianku
5 gałązek świeżego tymianku
sok z 1/3 cytryny
kilka plastrów cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Sos maślany:
1 cebula
1/2 pęczka szczypioru
1/3 kostki masła
100 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Pstrąga wyczyść i dokładnie umyj, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop całego cytryną. W niewielkim rondelku rozpuść masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie posmaruj nim rybę wewnątrz i na zewnątrz. Oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plastry cytryny. Z wierzchu posyp świeżym tymiankiem. Zawiń luźno w folię aluminiową i piecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.

Przygotuj sos: posiekaj w kostkę cebulę, pół pęczka szczypioru, 1/3 kostki masła i 100 ml śmietanki 30%. Na małym ogniu rozpuść masło i podduś na nim cebulę przez ok. 3 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietankę oraz posiekany szczypior. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Po upływie 20 min pieczenia polej rybę 1/3 sosu i piecz przez kolejne 10 min. Pozostałą częścią sosu polej rybę tuż przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery