Pstrąga wyczyść i dokładnie umyj, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop całego cytryną. W niewielkim rondelku rozpuść masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie posmaruj nim rybę wewnątrz i na zewnątrz. Oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plastry cytryny. Z wierzchu posyp świeżym tymiankiem. Zawiń luźno w folię aluminiową i piecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.
Przygotuj sos: posiekaj w kostkę cebulę, pół pęczka szczypioru, 1/3 kostki masła i 100 ml śmietanki 30%. Na małym ogniu rozpuść masło i podduś na nim cebulę przez ok. 3 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietankę oraz posiekany szczypior. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Po upływie 20 min pieczenia polej rybę 1/3 sosu i piecz przez kolejne 10 min. Pozostałą częścią sosu polej rybę tuż przed podaniem.