Przystawka ze smażonego i marynowanego śledzia
Składniki
500 g filetów ze świeżych śledzi
2 papryki czerwone
1 duża cebula
2 łyżki mąki
4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka oleju sojowego
1 szklanka octu owocowego
½ szklanki wody
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
przyprawy: pieprz
Opis

Filety obmyj, pokrój na kawałki, natrzyj sokiem z cytryny i pozostaw na 1 godz.

Po tym czasie obtocz śledzie w mące wymieszanej z solą. Ryby obsmażaj przez ok. 15 min. z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wymieszaj ocet, olej, pół szklaki wody i łyżkę cukru. Dodaj pokrojone i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i gotuj na małym ogniu przez 10 min.

Usmażone filety włóż do miski, zalej wystudzoną marynatą i odłóż do lodówki na 24 godz. Podawaj z pieczywem jako przystawkę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje