Przepiórki w prosciutto na sałatce z pieczonych warzyw
Składniki
2 przepiórki
4 plasterki szynki włoskiej dojrzewającej
100 g marchewki 
100 g selera
100 g pietruszki
30 ml oliwy
300 ml wina czerwonego wytrawnego
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
40 g masła
1/2 kory z cynamonu
2–3 gałązki natki pietruszki
4 gałązki tymianku
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
2 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1
Przepiórki umyj i odsącz na ręczniku kuchennym.
2
Zgnieć lekko gałązki tymianku i włóż do każdej przepiórki. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie zawiń każdą sztukę w podwójną szynkę włoską. Zepnij udka wykałaczkami. Ptaki wstaw na godzinę do pieczenia w temperaturze 160˚. 
3
W tym czasie obierz warzywa i pokrój w słupki. Warzywa przełóż do formy i polej oliwą oraz dodaj pokruszoną korę cynamonu. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem i wstaw do pieczenia w temperaturze 160˚. Po ok. 30 minutach warzywa będą gotowe.
4
Przygotuj esencję z czerwonego wina. W rondelku zagotuj wino i dodaj miód oraz sok z całej pomarańczy. Dla aromatu dodaj 2 całe plasterki ze skórką. Dodaj ziarna pieprzu i gotuj, aż płyn odparuje do połowy. Na koniec dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, ale już nie gotuj. Zimne masło dodane do sosu idealnie zagęści całość. Miękkie i zrumienione przepiórki wyjmij na półmisek, wyciągnij wykałaczki. Obłóż je dookoła warzywami obłóż. Polej delikatnie winną esencją o aromacie korzeni i pomarańczy i od razu podawaj. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Zupy