Przekąska koktajlowa na patyczkach
Składniki
Szynka wiejska z chrupiącym żytnim chlebem, chrzanem i ogórkiem ziołowym:
2 kromki chleba żytniego
2 plastry szynki wiejskiej
1/2 ząbka czosnku
20 ml oliwy
20 g chrzanu
8 plasterków ogórka zielonego
Wędzony ser z karmelowym jabłkiem:
80 g sera wędzonego górskiego
1/2 jabłka zielonego
20 g cukru
10 g masła
2 ziarna ziela angielskiego
50 g rukoli
Pieczona marchew z rozmarynem i pomarańczami przykryta plasterkiem świeżego ogórka:
1 marchewka
20 ml oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
1 pomarańcza
8 plasterków ogórka zielonego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Dodatkowo:
12 patyczków bambusowych
20 ml oliwy do dekoracji
2-3 gałązki młodej natki pietruszki
Opis

Szynka wiejska z chrupiącym żytnim chlebem, chrzanem i ogórkiem ziołowym:
Chleb żytni grilluj w tosterze, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Kromki przekrój. Czosnek obierz i natrzyj nim grzanki. Polej lekko oliwą. Na każdą grzankę nałóż zwiniętą szynkę wiejską. Wbij patyczek bambusowy. Nałóż dekoracyjnie chrzan i przykryj plasterkami ogórka zielonego.

Wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE ser z karmelowym jabłkiem:
Jabłko pokrój na cząstki i wytnij gniazda nasienne.  W rondelku rozgrzej cukier i jak tylko lekko się zrumieni, dodaj masło i ziele angielskie. Po rozpuszczeniu masła dodaj jabłka. Duś przez kilka minut, aż jabłka zwiędną, a karmel się rozpuści. Wyjmij jabłka i odstaw na półmisek.

Ser górski pokrój na grube plastry ok. 1 cm. Każdy plaster pokrój na pół. Na każdy kawałek sera nałóż jabłko i przebij patyczkiem. Przekąskę przełóż na półmisek i obsyp rukolą.

Pieczona marchew z rozmarynem i pomarańczami przykryta plasterkiem świeżego ogórka:
Marchew obierz i pokrój pod kątem na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Marchew przełóż do porcelanowej formy do pieczenia i przypraw oliwą, solą i pieprzem.  Igły rozmarynu oderwij od łodygi i rozgnieć w dłoni, a następnie dodaj do marchwi. Wymieszaj plasterki z przyprawami.  Rozgrzej piekarnik do temp. 210°i piecz marchewkę przez 15 minut.

Pomarańczę obierz ze skóry, ścinając ją wraz z białą otoczką. Owoc powinien być całkowicie obrany.  Wytnij nożem miąższ pomarańczy z pomiędzy segmentów. Przełóż kawałki do miseczki i odciśnij sok z pozostałego miąższu.

Wyjmij marchew z pieczenia i ułóż plasterki na półmisku. Na każdy nałóż cząstkę pomarańczy i przebij patyczkiem bambusowym.

Ułożone w rzędach na tacy przekąski delikatnie polej oliwą i posyp listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Desery