Przepisy Przekąska koktajlowa na patyczkach

Składniki

Szynka wiejska z chrupiącym żytnim chlebem, chrzanem i ogórkiem ziołowym:

2 kromki chleba żytniego

2 plastry szynki wiejskiej

1/2 ząbka czosnku

20 ml oliwy

20 g chrzanu

8 plasterków ogórka zielonego

Wędzony ser z karmelowym jabłkiem:

80 g sera wędzonego górskiego

1/2 jabłka zielonego

20 g cukru

10 g masła

2 ziarna ziela angielskiego

50 g rukoli

Pieczona marchew z rozmarynem i pomarańczami przykryta plasterkiem świeżego ogórka:

1 marchewka

20 ml oliwy z oliwek

1 gałązka rozmarynu

1 pomarańcza

8 plasterków ogórka zielonego

przyprawy: sól, pieprz czarny

Dodatkowo:

12 patyczków bambusowych

20 ml oliwy do dekoracji

2-3 gałązki młodej natki pietruszki

Opis

Szynka wiejska z chrupiącym żytnim chlebem, chrzanem i ogórkiem ziołowym:
Chleb żytni grilluj w tosterze, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Kromki przekrój. Czosnek obierz i natrzyj nim grzanki. Polej lekko oliwą. Na każdą grzankę nałóż zwiniętą szynkę wiejską. Wbij patyczek bambusowy. Nałóż dekoracyjnie chrzan i przykryj plasterkami ogórka zielonego.

Wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE ser z karmelowym jabłkiem:
Jabłko pokrój na cząstki i wytnij gniazda nasienne.  W rondelku rozgrzej cukier i jak tylko lekko się zrumieni, dodaj masło i ziele angielskie. Po rozpuszczeniu masła dodaj jabłka. Duś przez kilka minut, aż jabłka zwiędną, a karmel się rozpuści. Wyjmij jabłka i odstaw na półmisek.

Ser górski pokrój na grube plastry ok. 1 cm. Każdy plaster pokrój na pół. Na każdy kawałek sera nałóż jabłko i przebij patyczkiem. Przekąskę przełóż na półmisek i obsyp rukolą.

Pieczona marchew z rozmarynem i pomarańczami przykryta plasterkiem świeżego ogórka:
Marchew obierz i pokrój pod kątem na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Marchew przełóż do porcelanowej formy do pieczenia i przypraw oliwą, solą i pieprzem.  Igły rozmarynu oderwij od łodygi i rozgnieć w dłoni, a następnie dodaj do marchwi. Wymieszaj plasterki z przyprawami.  Rozgrzej piekarnik do temp. 210°i piecz marchewkę przez 15 minut.

Pomarańczę obierz ze skóry, ścinając ją wraz z białą otoczką. Owoc powinien być całkowicie obrany.  Wytnij nożem miąższ pomarańczy z pomiędzy segmentów. Przełóż kawałki do miseczki i odciśnij sok z pozostałego miąższu.

Wyjmij marchew z pieczenia i ułóż plasterki na półmisku. Na każdy nałóż cząstkę pomarańczy i przebij patyczkiem bambusowym.

Ułożone w rzędach na tacy przekąski delikatnie polej oliwą i posyp listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.08-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Powrót do szkoły

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 31.07.2019-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4