Przepisy Przecier ogórkowy do zup

Składniki

1 kg ogórków gruntowych

1 łyżka soli

8 ząbków czosnku  (2 na 1 słoiczek)

8 patyczków kopru (2 na 1 słoiczek)

Opis

Ogórki dobrze umyj i poodcinaj ciemniejsze końce. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, przełóż do miski i zasyp solą. Pozostaw na 20 min, aby puściły sok. Do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików włóż na dno po 1 ząbku czosnku i 1 patyczku kopru. 

Zapełnij słoiki przecierem ogórkowym, pozostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od gwintu. Wszystko dobrze ugnieć, aby zlikwidować pęcherze powietrza. Na wierzch dodaj kolejny ząbek czosnku i koper. Pokrywki słoików wrzuć na kilka sekund do gotującej wody (nie dłużej), następnie połóż je ostrożnie na ściereczkę i pozostaw do wysuszenia. 

Zakręć słoiki i odstaw w ciemne miejsce. Przecieru używaj do zup (1/2 słoiczka o pojemności ok. 300 ml starcza na ok. 1 l wody). Z podanej ilości przygotujesz ok. 4 małych słoiczków o pojemności ok. 300 ml.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4