Przepisy Powidła śliwkowe

Składniki

​2 kg śliwek

350 g cukru

2 łyżki czerwonego wina

opcjonalnie: goździki czy kardamon do smaku

Opis

Śliwki umyj, przekrój na połowy i wyjmij pestki. Następnie owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, zasyp cukrem, wlej wino i przypraw goździkami lub kardamonem. Naczynie włóż do piekarnika i piecz w temp. ok 150° przez 30 min. Po tym czasie śliwki przełóż na patelnię i smaż na malutkim ogniu ok. 2 godz., co jakiś czas mieszając. 

Słoiki i zakrętki wyparz gorącą wodą. Upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoików, do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu. Słoiki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA  nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Powidła przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 4 małe słoiki powideł.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4