Powidła agrestowo-daktylowe
Składniki
1 kg agrestu 
250 g suszonych daktyli 
250 g cukru
Opis

Przygotuj odpowiednią ilość wyparzonych słoików. Obierz, wypestkuj i drobno posiekaj daktyle. Agrest umyj i obierz z szypułek. Wsyp agrest do rondelka i rozgnieć. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozgotują. Przetrzyj rozgotowany agrest przez sito i wlej z powrotem do rondelka. Gotuj na dość intensywnym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj cukier i posiekane daktyle. Smaż często mieszając jeszcze przez 5 min do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przełóż powidła do wyparzonych słoików i zamknij na gorąco.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery