Potrawka z ryżu z szynką i warzywami
Składniki
200 g szynki wieprzowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g ryżu
1 młoda cukinia
5 łyżek oleju do smażenia
1 gałązka selera naciowego
po 170 g: groszku zielonego, marchewki, kukurydzy
1 łyżeczka cząbru suszonego
przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 3 kulki pieprzu czarnego
Opis

Szynkę umyj, osusz i pokrój w paski. Na oleju podsmaż mięso, posól, popieprz. Gdy szynka lekko się zarumieni, wsyp ryż, zeszklij go na wolnym ogniu, dodaj cząber, sól i pieprz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do ryżu i mięsa – całość podduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE 5 min. Następnie zalej wodą, dodaj groszek, marchewkę, kukurydzę oraz przyprawy i duś, aż ryż stanie się miękki (ok. 25 min). Potrawkę oprósz przez sitko mąka ziemniaczana i wymieszaj. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Na drugiej patelni bez oliwy podsmaż cukinię tak, aby lekko się zarumieniła – dopraw solą. Ugotowaną potrawkę wyłóż na talerz i obłóż podsmażoną cukinią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne