Przepisy Pörkölt z galuszkami marchewkowymi

Składniki

Pörkölt:

700 g łopatki wołowej bez kości

1 op. włoszczyzny bez kapusty

2 duże cebule

1 marchewka

1/2 ostrej czerwonej papryczki

4 ząbki czosnku

200 g pomidorków cherry

2 łyżki smalcu wieprzowego

3/4 łyżeczki mielonego kminku

2 czubate łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1 czubata łyżeczka musztardy z płatkami wędzonej papryki

1 łyżka mąki pszennej

sól

Galuszki:

2 duże marchewki

2 duże ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki cukru

2 czubate łyżki masła

4 jajka

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

400 g mąki pszennej

ok. 150-200 ml zimnej wody

Opis

Pörkölt:
Obraną włoszczyznę włóż do garnka i zalej wodą, tak, aby warzywa były przykryte. Ugotuj wywar. Mięso opłucz, osusz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Papryczkę pokrój w cienkie paseczki. Czosnek posiekaj. Pomidorki sparz gorącą wodą, obierz i pokrój na kawałki. W szerokim garnku mocno rozgrzej smalec, następnie wrzuć na niego mięso i smaż do zrumienienia. Dosyp cebulę i marchewkę, smaż chwilę razem.

Zestaw garnek z ognia, dorzuć posiekany czosnek, ostrą paprykę oraz kminek i paprykę mieloną – mieszaj kilka chwil, aż mięso obtoczy się w przyprawach. Postaw garnek z powrotem na ogień, wlej do niego wywar z włoszczyzny i dodaj pomidory. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE całość na minimalnym ogniu ok. 2 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Na koniec dopraw danie musztardą i solą. Jeśli będzie taka potrzeba, zagęść sos dodając mąkę rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody, zagotuj.

Galuszki:
Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnuszka dodając obrane i pokrojone ząbki czosnku, sól, cukier, masło i kilka łyżek wody. Duś na małym ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Ostudź.

Blenderem zmiksuj z 1 jajkiem oraz papryką. Masę przełóż do miski i dodaj pozostałe jajka, wymieszaj. Dodaj makę i wyrabiaj, stopniowo dolewając wodę - ciasto ma być gładkie i mieć konsystencję nieco bardziej gęsta niż na lane kluski.

W dużym garnku ugotuj wodę, posól  i nałóż na niego sito. Szpatułką przecieraj kluski wprost do garnka. Gdy wszystkie będą już w wodzie, zamieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Po chwili odcedź kluseczki i przelej je zimną wodą. Pörkölt podawaj z galuszkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.08-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Powrót do szkoły

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 31.07.2019-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4