Pomidory zapiekane z mozzarellą i migdałami
Składniki
4 pomidory
125 g sera mozzarella
100 g płatków migdałowych
3 gałązki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego kremowego
2 gałązki rozmarynu
20 ml oliwa extra virgin
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Pokrój mozzarellę w drobną kostkę i przełóż do miski. Na suchej patelni podpraż połowę płatków migdałowych. Dzięki temu nabiorą przyjemnego i lekko słodkawego aromatu. Odstaw, aby przestygły. Dodaj płatki do mozzarelli. Pokrój drobno czosnek i natkę pietruszki. Przypraw cały farsz solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami kremu balsamicznego.

Pomidory umyj i odetnij na ok. 1/4 wysokości. Wydrąż łyżką nasiona z pomidorów. Ułoż pomidory w naczyniu do pieczenia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałoż farsz z mozzarelli i migdałów i dobrze dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Posyp faszerowane pomidory pozostałymi płatkami migdałowymi i nakryj odciętą częścią. Poszarp listki rozmarynu i obsyp nimi pomidory. Polej oliwą i wstaw do pieczenia. Piecz ok. 20 min z opcją termoobiegu. Upieczone pomidory polej przed podaniem aromatycznym octem balsamicznym. To idealny dodatek do pieczonych ryb oraz drobiu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Desery