Przepisy Pomidory zapiekane z mozzarellą i migdałami

Składniki

4 pomidory
125 g mozzarelli
100 g płatków migdałowych
3 gałązki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka kremu z octu balsamicznego
2 gałązki świeżego rozmarynu
20 ml oliwy z oliwek extra vergine
pieprz czarny
sól

Opis

Pokrój mozzarellę w drobną kostkę i przełóż do miski. Na suchej patelni podpraż połowę płatków migdałowych. Dzięki temu nabiorą przyjemnego i lekko słodkawego aromatu. Odstaw, aby przestygły. Dodaj płatki do mozzarelli. Pokrój drobno czosnek i natkę pietruszki. Przypraw cały farsz solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami kremu balsamicznego.

Pomidory umyj i odetnij na ok. 1/4 wysokości. Wydrąż łyżką nasiona z pomidorów. Ułoż pomidory w naczyniu do pieczenia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałoż farsz z mozzarelli i migdałów i dobrze dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Posyp faszerowane pomidory pozostałymi płatkami migdałowymi i nakryj odciętą częścią. Poszarp listki rozmarynu i obsyp nimi pomidory. Polej oliwą i wstaw do pieczenia. Piecz ok. 20 min z opcją termoobiegu. Upieczone pomidory polej przed podaniem aromatycznym octem balsamicznym. To idealny dodatek do pieczonych ryb oraz drobiu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8