Pomidory z wytrawną kruszonką
Składniki
4 średnie pomidory
garść orzechów, np. laskowych
1 i 1/2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki płatków migdałowych
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki twarożku
szczypiorek
4 rzodkiewki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, np. himalajska, pieprz
Opis

Pomidory umyj, osusz i odkrój część z zieloną końcówką. W naczyniu do zapiekania ułóż rozmaryn, a na nim pomidory. Przypraw pomidory solą i pieprzem.

Pomidory skrop oliwą i wypełnij posiekanymi orzechami. Zapiekaj na środkowej półce przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wyciągnij pomidory z piekarnika, posyp parmezanem oraz migdałami. Ponownie zapiekaj ok. 4 minut, do lekkiego zarumienienia się migdałów.

Gorące pomidory podawaj z twarożkiem posypanym szczypiorkiem oraz z rzodkiewkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy