Pomidorki w soku własnym
Składniki
1/2 kg pomidorków truskawkowych
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli kamiennej
Dodatkowo:
1-2 średniej wielkości słoiki
Opis

Pomidorki umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Słoiki i zakrętki wyparz. Następnie układaj w nich ciasno pomidorki, dodając po 1 ząbku czosnku na słoik i 1/2 łyżeczki soli kamiennej. Warzywa układaj do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 25 min od momentu zagotowania. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiki pozostaw w wodzie, aby ostygły. Pomidory przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Tak przygotowane pomidory możesz użyć do pizzy, smarując nimi spód ciasta, do bruschetty lub do zup.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne