Pomarańczowa śnieżna beza
Składniki
Ciasto:
100 g masła (w temp. pokojowej)
1/2 szkl. cukru pudru
3 jajka kl. L (w temp. pokojowej)
1 szkl. wiórków kokosowych
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
laska wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
5 białek z jajek kl. L (w temp. pokojowej)
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
3 średnie pomarańcze
1 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 op. serka mascarpone
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
olej do posmarowania foremki
Sposób przygotowania
1
Masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawanymi jajkami.
2
Ciągle ucierając, dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3
Wanilię przetnij, wybierz ziarenka, dodaj do ciasta i dalej ucieraj.
4
Dodaj wiórki kokosowe i kontynuuj ucieranie. Dodaj mleko. Całość wymieszaj.
5
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem. Wyłóż połowę ciasta. Piecz ciasto w temp. 180°C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder. Ubijaj tak długo, aż piana nabierze szklistego koloru.
6
Do ubitych białek z cukrem dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijaj.
7
Wyłóż na upieczone ciasto połowę bezy i ponownie zapiecz ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. W ten sam sposób upiecz drugą połowę ciasta i bezę.
8
W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i przygotuj kisiel do kremu. Dodaj wodę, cukier, olejek i otrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy. Całość zagotuj. W niewielkiej ilości wody rozrób mąkę. Dodaj do soku, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
9
Pomarańczowy kisiel ostudź i utrzyj z serkiem na puszystą masę.
10
Połowę masy wyłóż na ciasto. Przykryj drugą połową ciasta z bezą oraz drugą porcją masy.
11
Ciasto posyp na koniec wiórkami kokosowymi i podawaj schłodzone.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
70 min.
Desery