Przepisy Pomarańczowa śnieżna beza

Składniki

Ciasto:
100 g masła (w temp. pokojowej)
½ szklanki cukru pudru
3 jajka (kl. L, w temp. pokojowej)
1 szklanka wiórków kokosowych
szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Beza:
5 jajek (kl. L, białka w temp. pokojowej)
1 szczypta soli
szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
3 pomarańcze (średnie)
1 szklanka cukru pudru
¾ szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 opakowania mascarpone
½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
1 garść wiórków kokosowych (do posypania)
olej słonecznikowy (do posmarowania foremki)

Sposób przygotowania

1

Masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawanymi jajkami.

2

Ciągle ucierając, dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3

Wanilię przetnij, wybierz ziarenka, dodaj do ciasta i dalej ucieraj.

4

Dodaj wiórki kokosowe i kontynuuj ucieranie. Dodaj mleko. Całość wymieszaj.

5

Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem. Wyłóż połowę ciasta. Piecz ciasto w temp. 180°C przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier puder. Ubijaj tak długo, aż piana nabierze szklistego koloru.

6

Do ubitych białek z cukrem dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijaj.

7

Wyłóż na upieczone ciasto połowę bezy i ponownie zapiecz ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź. W ten sam sposób upiecz drugą połowę ciasta i bezę.

8

W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i przygotuj kisiel do kremu. Dodaj wodę, cukier, olejek i otrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy. Całość zagotuj. W niewielkiej ilości wody rozrób mąkę. Dodaj do soku, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

9

Pomarańczowy kisiel ostudź i utrzyj z serkiem na puszystą masę.

10

Połowę masy wyłóż na ciasto. Przykryj drugą połową ciasta z bezą oraz drugą porcją masy.

11

Ciasto posyp na koniec wiórkami kokosowymi i podawaj schłodzone.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
40 min.
Desery
2 3 4