Przepisy Polędwiczki wieprzowe w sosie kawowym z karmelizowaną gruszką
Składniki
500 g polędwiczki wieprzowej
3–4 gruszki
2 łyżeczki kawy
250 ml bulionu
2 łyżki syropu z agawy 
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3–4 świeże liście laurowe
2–3 gałązki rozmarynu
1 cebula
3 łyżki masła
kilka suszonych owoców jałowca
oliwa 
Opis
  • Wybierając gruszki, warto postawić na owoce, które nie są zbyt dojrzałe – dzięki temu zachowają formę i nie rozpadną się podczas karmelizowania.
  • Mięso wygląda najbardziej apetycznie, gdy polejemy je sosem tuż przed podaniem – błyszczący sos podkreśla aromatyczny kawałek mięsa.
  • Zarówno gruszki, jak i mięso zachowane są w podobnej tonacji kolorystycznej, by jeszcze bardziej to podkreślić, warto wybrać talerz w podobnej gamie kolorów.
Sposób przygotowania
1
W moździerzu ucieramy chili, sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec, oliwę oraz łyżkę syropu z agawy. 
2
Polędwiczkę oczyszczamy, dzielimy na dwie porcje i każdą nacieramy przygotowanymi przyprawami. 
3
Pokrojoną na półplasterki cebulę, liście laurowe oraz przygotowane mięso podsmażamy na oliwie. 
4
Kawę zaparzamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecedzoną kawę oraz bulion – dusimy całość, aż sos się zredukuje – miksujemy go lub przecieramy przez sito, by uzyskać gładką konsystencję. Na koniec sos wykańczamy łyżką masła.
5
W międzyczasie przygotowujemy gruszki – kroimy je na ćwiartki, oddzielamy gniazdo nasienne i karmelizujemy na maśle z syropem z agawy i gałązką rozmarynu. Serwujemy mięso z dodatkiem sosu i owoców.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje