Przepisy Polędwiczki w sosie śliwkowym
Składniki
300 g polędwiczki wieprzowej 
2 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku 
10 g masła 
1 łyżka oliwy 
Sos: 
200 g śliwek 
80 ml wina czerwonego 
30 g cukru 
20 g masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1/4 cytryny
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Opis

Polędwiczki wieprzowe umyj pod bieżącą, zimną wodą i odsącz przy pomocy kuchennego ręcznika. Oczyść mięso z górnej błony. Najlepiej natnij końcówkę błony i prowadząc nóż pod kątem, powoli odcinaj. Polędwiczkę pokrój na medaliony po ok. 50 g. Na porcję licz 3 medaliony. Przełóż do kuchennej miski i polej lekko oliwą. Obierz czosnek i drobno pokrój. Tymianek obierz z listków i dodaj do polędwiczki wraz z pokrojonym czosnkiem. Przypraw mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut do zamarynowania w lodówce. 

Rozgrzej piekarnik do temp 180°. Śliwki umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki i jeszcze raz przekrój każdą połówkę na pół. W rondelku zagotuj wino i dodaj śliwki oraz cukier. Jak tylko śliwki zwiędną, zmniejsz ogień. W małej filiżance rozpuść w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i wlej miksturę do śliwek. Sos lekko zgęstnieje i zrobi się szklisty. Na koniec dodaj masło i przypraw sos śliwkowy odrobiną soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Dla złamania słodyczy wyciśnij jeszcze sok z cytryny. Lekko zamieszaj i zdejmij z ognia. 

Na patelni podsmaż z każdej strony medaliony z polędwiczki na złoty kolor. Wstaw mięso do piekarnika na 8–9 min. To optymalny czas, aby polędwiczka wypiekła się w środku i jeszcze zachowała soczystość. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową, aby odpoczęło. Sos lekko podgrzej i wylej na półmisek. Ułóż medaliony dekoracyjnie w linii na sosie. Do dekoracji najlepiej pasuje świeża śliwka i tymianek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
5 min.
Napoje
4 miesięcy temu
30 min.
Napoje
4 miesięcy temu
30 min.
Napoje