Przepisy Polędwiczka wieprzowa z sosem z liczi i limonki
Składniki
400 g polędwiczki wieprzowej 
200 g liczi 
1 limonka 
1/2 papryki ostrej 
100 ml wina białego wytrawnego 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
4 łyżki sosu sojowego 
1 i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 
5 g imbiru 
1 łyżeczka cukru 
1 ząbek czosnku 
kilka listków kolendry do dekoracji 
10 patyczków bambusowych
Opis

Polędwiczkę wieprzową umyj i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Oczyść z błony, pokrój w plasterki i przełóż do miski. Następnie obierz imbir i drobno posiekaj. Dodaj go do mięsa, przypraw 3 łyżeczkami sosu sojowego, cukrem i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Wsyp też do mięsa 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Tak przygotowane plasterki wieprzowiny nabij na bambusowe patyczki w taki sposób, by każdy plaster był przekłuty dwukrotnie. Rozgrzej patelnię i smaż szaszłyki z każdej strony aż do zrumienienia. 

Liczi obierz ze skórki i pokrój na kawałki. W rondelku zagotuj wino białe, dodaj liczi i pokrojoną ostrą paprykę. Posiekaj ząbek czosnku i dodaj do sosu. Przypraw jeszcze do smaku sosem sojowym i olejem sezamowym. Wymieszaj pozostałą mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody. Wlej mąkę do sosu i ostrożnie mieszaj, aby sos nie był za gęsty. Na półmisku ułóż szaszłyczki z wieprzowiny, a sos wlej do miseczki obok. Udekoruj danie listkami kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje
3 miesięcy temu
60 min.
Napoje