Przepisy Polędwica z mintaja na soczewicy z kolendrą i sosem śliwkowym
Składniki
2 polędwice z mintaja po 150 g
2 gałązki koperku
150 g soczewicy pomarańczowej
1 pomidor
2–3 gałązki kolendry
1 cebula 
1 ząbek czosnku
40 ml oliwy
40 g masła
przyprawy: sól, pieprz czarny, mielony kmin rzymski
Zaczyn:
2 kromki razowca
50 ml śmietanki 30%
100 ml wina białego 
100 ml bulionu warzywnego
50 g śliwek suszonych
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Polędwiczkę z mintaja przypraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, polej oliwą, aby przyprawy lepiej się przykleiły do ryby.

Koperek drobno pokrój i posyp nim rybę. Wstaw do lodówki, aby przeszła aromatem kopru i pieprzu. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój drobno w kostkę, następnie podsmaż w rondelku na maśle i lekko przypraw solą i pieprzem. Dodaj soczewicę i podsmaż razem. Następnie dodaj gałązkę tymianku, wlej tyle wody, aby zakryć soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

W tym czasie umyj pomidora i pokrój w kostkę. Dodaj do soczewicy i razem jeszcze gotuj przez 2–3 minuty. Na koniec dodaj masło i przypraw do smaku solą i pieprzem oraz mielonym kminem rzymskim. Dodaj poszarpane listki kolendry. Wymieszaj i już nie gotuj, bo kolendra straci świeży aromat. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180˚ i wstaw polędwiczki z mintaja do pieczenia na 12–14 minut.

W rondelku zagotuj wino białe wraz ze śliwkami. Dodaj bulion warzywny i kromki chleba. Pozwól, aby razowiec się rozgotował i zagęścił sos. Na koniec wlej śmietankę i przypraw do smaku. Na półmisku ułóż soczewicę, a na samym wierzchu filety z mintaja. Polej dookoła sosem śliwkowym z razowcem i dekoruj jeszcze listkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
35 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Zupy
3 miesięcy temu
145 min.
Dania główne