Przepisy Polędwica wołowa z sosem śmietanowo-koniakowym

Składniki

2,5 kg polędwicy wołowej

olej

sól

przyprawa do grilla

Sos

2 łyżki masła

2 mniejsze szalotki

125 ml koniaku

300 ml kremu do gotowania

2 łyżki musztardy dijon

3 łyżki parmezanu

tymianek

sól

pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

1

Pozostaw polędwicę przez około godzinę w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 240°C.

2

Usuń srebrną skórkę z mięsa, umyj, delikatnie posmaruj olejem i oprósz przyprawami.

3

Całe wnętrze patelni pokryj równomierną warstwą oleju. Umieść na palniku i piecz przez około 25 minut. Przenieś upieczoną polędwicę na deskę i odstaw na 10-15 minut.

4

Delikatnie posiekaj liście tymianku.

5

Przygotuj sos: Usmaż na maśle drobno posiekane szalotki.

6

Zdejmij patelnię z ognia, wlej do niej koniak. Ponownie połóż na gazie i kiedy zacznie wrzeć, gotuj przez 1-2 minuty.

7

Wymieszaj śmietanę i musztardę Dijon, wlej do koniaku i gotuj przez około 5 minut. Dodaj parmezan i cały czas mieszaj. Na koniec odłóż patelnię na bok. Dodaj liście tymianku, 1 łyżeczkę koniaku, sól i przyprawy do smaku.

8

Przełóż mięso na talerz i polej sosem. Podawaj z zieloną fasolą lub gotowanymi szparagami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8