Przepisy Polędwica w ziołowej marynacie
Składniki
1/2 kg polędwicy
4 łyżki posiekanej mięty
4 łyżki posiekanej szałwii
1/2 szkl. oleju
1 łyżka octu winnego
5 ząbków posiekanego czosnku
1 łyżka soli
biały pieprz do smaku
Opis

Do pojemnika, w którym będziesz marynowaćPORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE polędwicę, wlej olej, dodaj posiekaną miętę, szałwię, czosnek, ocet winny, sól i biały pieprz do smaku. Zamieszaj składniki i odstaw na 30 min. Możesz użyć woreczka strunowego i zalać mięso marynatą, wtedy będziesz mieć pewność, że marynata pokryje całe mięso.

W tym czasie przygotuj polędwicę: umyj ją i pokrój w plastry ok. 1,5 cm grube. Następnie przełóż je do pojemnika z marynatą, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na 12 godz. Mięso grilluj na ruszcie wysmarowanym tłuszczem, po ok. 5 min z każdej strony z dala od żaru. Po upieczeniu zawiń polędwicę w folię aluminiową, aby jeszcze doszła wewnątrz – będzie wtedy bardziej soczysta i łatwiejsza do pokrojenia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy