Polędwica a’la Wellington
Składniki
1 polędwica (ok. 500 g)
1 op. ciasta francuskiego
300 g pieczarek
200 g boczku w plastrach
1 cebula
1 jajko
2–3 łyżeczki musztardy ostrej, np. rosyjskiej
5 łyżek oleju
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Pieczarki obierz lub oczyść (pędzelkiem lub papierem kuchennym). Zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
3
Rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE ją. Wsyp na patelnię pieczarki i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
4
Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij ostrym nożem błony.
5
Porozkładaj plastry boczku, nakładając je na siebie.
6
Wyłóż pieczarki na boczek.
7
Rozgrzej 3 łyżki oleju i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
8
Ułóż mięso na boczek z pieczarkami i posmaruj musztardą.
9
Zroluj mięso.
10
Rozwiń ciasto francuskie i ułóż na nim zrolowane mięso. Ułóż w naczyniu (złożonym ciastem ku dołowi). Boki ciasta też zwiń ku dołowi.
11
Natnij delikatnie ciasto, np. w kratkę i posmaruj rozmąconym jajkiem. Polędwicę piecz w 180°C przez ok. 45 minut lub do zrumienienia ciasta. Podawaj z warzywami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje