Podwędzony łosoś podany z sosem cytrynowo-imbirowym i listkami młodego szpinaku
Składniki
2 filety z łososia po 150 g
20 ml oliwy
1/2 cytryny
2-3 gałązki koperku
100 g wiórów dębowych lub zrębków do wędzenia
kolendra do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sos:
10 g imbiru
100 ml soku pomarańczowego
1/2 cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
20 g cukru
40 g masła
Dodatkowo:
500 g szpinaku świeżego
1 cebula młoda
1 ząbek czosnku
30 g masła
Opis

Łososia umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Koperek posiekaj i przełóż do miski. Następnie dodaj oliwę i sok z cytryny. Rybę dokładnie obtocz w koperku z oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Następnie odstaw do zamarynowania na ok. 10 minut.

Do garnka z płaskim dnem wsyp wióry dębowe, na środku połóż płaski talerz okryty folią aluminiową. Przełóż łososia i zakryj szczelnie garnek folią aluminiową. Wstaw na mały ogień na kuchenkę i wędź przez 20 minut. Nie odkrywaj folii. Wióry nagrzeją się i zaczną dymić. W gorącym dymie łosoś idealnie się upiecze – stanie się rumiany zewnątrz i soczysty w środku.

W tym czasie do rondelka wsyp cukier i lekko karmelizuj PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Dodaj masło oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Imbir pokrój w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw sosem sojowym do smaku. Gotuj całość, aż cukier się całkowicie rozpuści. Wtedy wyjmij imbir. Sos zmiksuj blenderem na puszysty krem.

Młode listki szpinaku umyj i odwiruj z nadmiaru wody. Obierz cebulkę i czosnek, następnie pokrój drobno. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim lekko cebulę i czosnek, następnie od razu dodaj szpinak. Jak tylko zwiędnie, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wyjmij łososia z wędzenia i naciśnij lekko palcem – jeśli mięso jest sprężyste, łosoś jest gotowy. Rybę przełóż na arkusz papieru kuchennego i odsącz.

Szpinak wyłóż na talerz, na wierzch ułóż łososia i polej dookoła sosem cytrusowym. Do dekoracji użyj listków kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne