Przepisy Podwędzony łosoś podany z sosem cytrynowo-imbirowym i listkami młodego szpinaku

Składniki

2 filety z łososia po 150 g

20 ml oliwy

1/2 cytryny

2-3 gałązki koperku

100 g wiórów dębowych lub zrębków do wędzenia

kolendra do dekoracji

przyprawy: sól, pieprz czarny

Sos:

10 g imbiru

100 ml soku pomarańczowego

1/2 cytryny

1 łyżeczka sosu sojowego

20 g cukru

40 g masła

Dodatkowo:

500 g szpinaku świeżego

1 cebula młoda

1 ząbek czosnku

30 g masła

Opis

Łososia umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Koperek posiekaj i przełóż do miski. Następnie dodaj oliwę i sok z cytryny. Rybę dokładnie obtocz w koperku z oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Następnie odstaw do zamarynowania na ok. 10 minut.

Do garnka z płaskim dnem wsyp wióry dębowe, na środku połóż płaski talerz okryty folią aluminiową. Przełóż łososia i zakryj szczelnie garnek folią aluminiową. Wstaw na mały ogień na kuchenkę i wędź przez 20 minut. Nie odkrywaj folii. Wióry nagrzeją się i zaczną dymić. W gorącym dymie łosoś idealnie się upiecze – stanie się rumiany zewnątrz i soczysty w środku.

W tym czasie do rondelka wsyp cukier i lekko karmelizuj PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Dodaj masło oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Imbir pokrój w plasterki i dodaj do sosu. Przypraw sosem sojowym do smaku. Gotuj całość, aż cukier się całkowicie rozpuści. Wtedy wyjmij imbir. Sos zmiksuj blenderem na puszysty krem.

Młode listki szpinaku umyj i odwiruj z nadmiaru wody. Obierz cebulkę i czosnek, następnie pokrój drobno. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim lekko cebulę i czosnek, następnie od razu dodaj szpinak. Jak tylko zwiędnie, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wyjmij łososia z wędzenia i naciśnij lekko palcem – jeśli mięso jest sprężyste, łosoś jest gotowy. Rybę przełóż na arkusz papieru kuchennego i odsącz.

Szpinak wyłóż na talerz, na wierzch ułóż łososia i polej dookoła sosem cytrusowym. Do dekoracji użyj listków kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4