Poduszeczki z kurczaka ze szpinakiem
Składniki
Sos:
1 cukinia
1/2 szklanki bulionu warzywnego
mielona papryka słodka i ostra
2 ząbki czosnku
3-4 sztuki marchewki
przyprawy: sól, pieprz
Farsz:
1 op. świeżego szpinaku baby
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 trójkąt serka topionego
ok. 1/2 słoiczka czarnych oliwek
Poduszeczki:
1 podwójny filet z kurczaka
bazylia w doniczce
Opis

Przygotuj sos: cukinię obierz i pokój na duże kawałki, a następnie duś w bulionie. Dopraw solą, pieprzem, papryką i wyciśniętym czosnkiem. Gdy cukinia będzie już miękka – zmiksuj wszystko blenderem. Do tak przygotowanego sosu dodaj marchewki pokrojone w talarki i gotuj razem ok. 10 minut.

Przygotuj farsz: szpinak umyj i usuń łodyżki. Na oliwie podsmaż lekko czosnek, a następnie dodaj szpinak i duś do miękkości. Dodaj serek topiony i pokrojone oliwki. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, zdejmij z ognia.

Przygotuj poduszeczki: kurczaka umyj i oczyść, pokrój na duże kawałki i rozbij na cieniutkie kotleciki, następnie posól i popieprz. Na środku każdego kawałka mięsa ułóż 2-3 listki bazylii i łyżeczkę farszu szpinakowego. Mięso „zbierz” do góry, zamykając w środku farsz i zawiąż nitką. Tak przygotowane sakiewki obsmaż na patelni, a następnie włóż do sosu cukiniowego. Duś ok. 20 minut. Dla ozdoby, na górze każdej poduszeczki możesz zawiązać szczypiorek. Poduszeczki podawaj z ryżem lub z ziemniakami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
1 tydzień temu
10 min.
Desery