Przepisy Podudzia kurczaka w piwie ze śliwkami i pomarańczą
Składniki
9 podudzi kurczaka
3/4 szkl. ciemnego piwa
400 g śliwek
600 g ziemniaków
1 pomarańcza
świeży tymianek
papryczka chili
1/4 główki czerwonej kapusty
oliwa
przyprawy: ostra papryka w proszku, sól
Sposób przygotowania
 alt=
1
Pokrój chili. Połówkę pomarańczy pokrój na małe cząstki. Ze śliwek pozbądź się pestek i pokrój owoce.
 alt=
2
Przełóż mięso do foremki i przypraw 1 łyżeczką soli. Dodaj chili, pomarańczę, śliwki i tymianek.
 alt=
3
Na koniec wlej do foremki piwo. Mięso piecz w temp. 180°C przez 60 minut. Po tym czasie odwróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut.
 alt=
4
W międzyczasie przygotuj ziemniaki i sałatkę. Ziemniaki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki.
 alt=
5
Przełóż ziemniaki do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Przypraw ziemniaki solą i papryką. Skrop oliwą i wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki włóż do piekarnika 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.
 alt=
6
Pokrój cieniutko kapustę i przełóż do miski.
 alt=
7
Wyciśnij sok z połówki pomarańczy. Dodaj 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Całość wymieszaj i ugnieć tak, by kapusta zmiękła.
 alt=
8
Upieczone mięso podawaj z sosem, ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4