Przepisy Podudzia kurczaka w piwie ze śliwkami i pomarańczą

Składniki

9 podudzi kurczaka

3/4 szkl. ciemnego piwa

400 g śliwek

600 g ziemniaków

1 pomarańcza

świeży tymianek

papryczka chili

1/4 główki czerwonej kapusty

oliwa

przyprawy: ostra papryka w proszku, sól

Sposób przygotowania

1

Pokrój chili. Połówkę pomarańczy pokrój na małe cząstki. Ze śliwek pozbądź się pestek i pokrój owoce.

2

Przełóż mięso do foremki i przypraw 1 łyżeczką soli. Dodaj chili, pomarańczę, śliwki i tymianek.

3

Na koniec wlej do foremki piwo. Mięso piecz w temp. 180°C przez 60 minut. Po tym czasie odwróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut.

4

W międzyczasie przygotuj ziemniaki i sałatkę. Ziemniaki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki.

5

Przełóż ziemniaki do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Przypraw ziemniaki solą i papryką. Skrop oliwą i wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki włóż do piekarnika 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.

6

Pokrój cieniutko kapustę i przełóż do miski.

7

Wyciśnij sok z połówki pomarańczy. Dodaj 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Całość wymieszaj i ugnieć tak, by kapusta zmiękła.

8

Upieczone mięso podawaj z sosem, ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8