Przepisy Podpłomyki z sałatką z kopru włoskiego
Składniki
Ciasto na podpłomyki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
1 łyżka suszonej bazylii
przyprawy: sól
Sałatka:
1 podwójny filet z kurczaka
2 kopry włoskie
1 ogórek zielony
1/2 limonki
1/2 cytryny
1/2 sałaty lodowej
garść pestek słonecznika
Sos:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej
1 łyżeczka koperku posiekanego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, zalej gorącą wodą, wymieszaj, a następnie dodaj sól i bazylię. Zagnieć na jednolite gładkie ciasto. Następnie podziel je na 4 równe części. Z każdej z nich formuj małe kule wielkości moreli. Stolnicę posyp mąka, każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek, a następnie z wierzchu posmaruj oliwą z oliwek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piecz podpłomyki w temp. 200° aż się zarumienią (ok.10–15 min).

Przygotuj sałatkę na nadzienie: kurczaka umyj, poodcinaj włókna, a następnie pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki, posól, popieprz i usmaż na kilku łyżkach oliwy z oliwek. Koper włoski umyj, pokrój na bardzo cieniutkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i lekko posól. Następnie dodaj ogórka, kawałki sałaty lodowej oraz podsmażonego kurczaka.

Przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj z octem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj posiekany koperek, kolendrę, dopraw solą i pieprzem. Sos dodaj do sałatki i wymieszaj.

Sałatkę ułóż na gorących podpłomykach i posyp pestkami słonecznika (możesz je wcześniej lekko zrumienić na suchej patelni). Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
20 min.
Sałatki