Podgrzybki i pomidory w zalewie z octu z sherry
Składniki
200 g podgrzybków
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru
150 ml octu z sherry
Opis

Grzyby oczyść z ewentualnego piasku lub runa leśnego. Przygotuj słoiki. W rondelku zagotuj 1 l wody wraz z łyżeczką soli. Włóż grzyby. Gdy zaczną delikatnie się burzyć, dodaj 1 łyżkę octu i odstaw. Odcedź grzyby na sitku i przełóż do słoików na przemian z pomidorkami. Dodaj do każdego słoika kilka ziaren pieprzu.

W rondelku zagotuj 0,5 l wody. Dodaj sól, cukier i ocet. Wlej powoli marynatę. Pozwól, by szkło przyzwyczaiło się do wysokiej temperatury. Grzyby i pomidorki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Mocno zakręć słoiki.

Przygotuj szeroki garnek do pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA Na dno włóż szmatkę i wstaw słoiki. Następnie wlej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików. Przykryj garnek i zagotuj. Gotuj przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Wyjmij słoiki i poukładaj odwrócone na zakrętkach. To spowoduje, że zostaną szczelnie domknięte. Po ostygnięciu odwróć.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy