Płotki z szynką i boczkiem
Składniki
6 sprawionych płotek
70 g chudego boczku wieprzowego
6 plastrów szynki
kilka plastrów lub ćwiartek cytryny
250 ml oliwy lub oleju
4 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ryby opłucz, odsącz na sicie, a następnie dopraw solą i pieprzem. Plastry szynki zwiń w ruloniki i włóż do wnętrza ryb. Boczek pokrój w kostkę i smaż go na gorącym oleju. Obtocz rybę w mące i podsmażaj razem z boczkiem przez 10 min z obu stron, podlewając tłuszczem z patelni. Usmażoną rybę układaj na liściach sałaty, przekładając ją plastrami cytryny. Całość posyp usmażonym boczkiem. Podawaj z dobrze schłodzonym różowym winem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje