Przepisy Płonący deser
Składniki
1 banan
200 ml lodów waniliowych
100 ml śmietanki 30%
3 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki spirytusu
2 kostki cukru w kształcie serca
1/2 op. galaretki truskawkowej
3 łyżki soku truskawkowego
Opis

Lody zmiksuj z bananem. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj niedokładnie z lodami, tak aby powstał wzór wiru. Czekoladę zetrzyj  na tarce i wmieszaj ją w deser, dodaj 1 łyżeczkę spirytusu i przelej do pucharków. Wstaw do zamrażarki na około 1, 5 godz.

W tym czasie przygotuj galaretkę. Rozpuść pół opakowania w połowie szklanki gorącej wody, dodaj sok i wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki do stężania. Wytnij w stężonej galaretce foremką do ciastek serduszka, a następnie udekoruj nimi deser. 1 łyżkę spirytusu wylej na talerzyk i zanurz w nim kostkę cukru, połóż na deserze i podpal. Podawaj natychmiast.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery