Płoć z pieczoną dynią korzenno-miodową
Składniki
1 tuszka płoci
1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni bez skórki (jeżeli wykorzystujesz dynię hokkaido, nie musisz jej obierać)
1 limonka
świeży tymianek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
sól
1 łyżeczka miodu
sałata
kiełki
1 łyżeczka oleju rzepakowego
oliwa
Opis

Dynię wymieszaj z przyprawami, szczyptą soli i miodem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rybę oczyść, usuń łuski i natrzyj solą, pieprzem oraz olejem rzepakowym. Do środka włóż 2–3 plasterki limonki oraz kilka gałązek tymianku. Umieść rybę na blaszce obok dyni. Piecz danie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20–25 minut.

Dynię i rybę podawaj skropione sokiem z limonki. Na talerzu połóż też sałatę i kiełki. Udekoruj danie kilkoma kroplami oliwy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery