Przepisy Pleśniowy mazurek wielkanocny
Składniki
2 szkl. mąki
250 g masła
2 żółtka
4 białka
1 szkl. cukru
szczypta soli
200 ml dżemu figowego
50 ml jasnego rumu
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
pędy groszku lub tymianku
kolorowe czekoladowe jajka
Sposób przygotowania
1
Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli oraz połowę cukru i zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Jedną rozwałkuj i wyłóż nią natłuszczoną i oprószoną mąką formę (20x30 cm).
2
Ciasto w formie posmaruj dżemem figowym wymieszanym z rumem. Drugą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
3
Z białek i pozostałego cukru ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na ciasto.
4
Ostatnią część ciasta wymieszaj z kakao i zetrzyj na tarce na wierzch ciasta.
5
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 50 minut. Gotowy i ostudzony mazurek udekoruj czekoladowymi jajkami i świeżymi pędami ziół.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy