Płatki szynki w śmietankowym sosie z pieczarkami
Składniki
300 g szynki wieprzowej
200 g pieczarek (lub innych grzybów)
20 g mąki pszennej
200 ml śmietanki 30%
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml oleju
400 g młodych ziemniaków
1 jajko
3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukinia
3 gałązki kolendry
1 cebula czerwona
20 ml octu ryżowego
20 ml oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego
20 g masła
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Szynkę opłucz pod zimną wodą i odsącz na ręczniku kuchennym. Pokrój szynkę w plasterki, a następnie w paski. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Obtocz mięso w mące pszennej. Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso na rumiany kolor. Wlej połowę wina i odczekaj aż wyparuje. Przełóż mięso z patelni na półmisek.

Pokrój pieczarki lub inne grzyby (np. boczniaki) i podsmaż na maśle. Przypraw, a gdy się zrumienią, wlej resztę wina. Zostaw do odparowania, a następnie wlej śmietankę. Dodaj mięso i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól szynce lekko się dusić.

W tym czasie wyszoruj młode ziemniaki i zetrzyj na tarce. Wbij jajko i posiekaj natkę pietruszki. Przypraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, aby placuszki były zwarte. Na patelni podgrzej olej i łyżką nakładaj placuszki. Lekko wyrównaj wierzch placków, aby były kształtne i płaskie. Smaż na średnim ogniu z obu stron. Odsącz na papierze kuchennym i przełóż na półmisek.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj cukinię i obierz cebulę. Pokrój cukinię w półplasterki, a cebulę w piórka i razem wymieszaj. Przypraw olejem sezamowym, octem oraz sosem sojowym. Na koniec dodaj cukier i pokrojoną kolendrę. Wymieszaj sałatkę. Duszone mięso przełóż do placków, a sałatkę podawaj zawsze osobno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy