Przepisy Placuszki z tartej cukinii z indykiem i tzatziki
Składniki
2 średnie cukinie
3 średnie marchewki
jasna część pora
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g filetów z indyka
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
3 ogórki gruntowe lub 1 mały szklarniowy (ok. 200 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
sok z cytryny lub ocet
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pierz
Sposób przygotowania
1
Umyj cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
2
Przypraw cukinię solą i odstaw.
3
Zetrzyj marchewkę.
4
Por potnij w drobną kostkę. Dodaj do marchwi.
5
Indyka pokrój w kostkę.
6
Cukinię odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj do marchewki i pora.
7
Dodaj jajka, pieprz i dokładnie wymieszaj.
8
Dodaj mąkę. Wymieszaj i odstaw.
9
Zetrzyj na tarce ogórka. Przypraw solą i odstaw.
10
Po ok. 5 minutach odciśnij ogórki z nadmiaru płynu. Dodaj jogurt i pieprz.
11
Zetrzyj czosnek i wyciśnij 1–2 łyżki soku z cytryny lub octu.
12
Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz koperek. Całość wymieszaj.
13
Placuszki nakładaj na rozgrzany olej i smaż na lekko brązowy kolor (4 minuty z obu stron). Podawaj z porcją warzyw i sosem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki