Przepisy Placuszki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka

Składniki

0,5 kg ziemniaków

180 g tuńczyka w sosie własnym

2 duże główki cebuli

5 ząbków czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

2 żółtka

2 łyżki tartego parmezanu

80 g otrębów żytnich

1/3 szkl. oliwy z oliwek do smażenia

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach w wodzie z solą. Pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skórki. Zagnieć na puszyste puree, dodaj żółtka, wciśnij ząbki czosnku, wsyp posiekany koperek i parmezan.

Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj i zeszklij na średnim ogniu na oliwie z oliwek (ok. 6 łyżek). Zeszklona cebulę zdejmij z patelni, zmiksuj i dodaj do ziemniaków. Masę dopraw solą i pierzem, wymieszaj.

Tuńczyka z puszki odcedź, odłóż klika łyżek do dekoracji i wmieszaj go delikatnie do ziemniaków, nie rozdrabniaj go zanadto, pozostaw duże kawałki.

W wilgotnych dłoniach formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w otrębach i smaż przez ok. 3 min z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Podawaj z kawałkami parmezanu i kawałkiem mięsa z tuńczyka na wierzchu. Na koniec placuszki posyp delikatnie koperkiem. Do smaku podawaj kwaśną śmietanę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4