Placuszki z dyni z sosem śliwkowo-czekoladowym
Składniki
500 g dyni
2 jajka
150 g jogurtu greckiego naturalnego
5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sos:
100 g śliwek suszonych (moczonych przez noc w wodzie)
100 g czekolady gorzkiej
250 ml mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
Opis

Dynię zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki lub zmiksuj. Dodaj jajka, jogurt, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos. Mleko zmiksuj ze śliwkami (wodę odlej) i dodaj pokruszoną czekoladę oraz cynamon. Całość podgrzej, aby czekolada roztopiła się i powstał gęsty sos.

Rozgrzej na patelni olej. Łyżką wyłóż dyniowy mus. Pamiętaj, aby dyniowe placuszki spłaszczyć przy pomocy np. widelca. Od razu zmniejsz płomień na minimum i smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj z sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery