Placuszki drożdżowe z brzoskwiniami
Składniki
Ciasto:
20 g drożdży
300 g mąki
1/2 szkl. mleka
4 jajka
50 g masła
4 łyżki cukru
Nadzienie:
5 brzoskwiń ciasteczkowych
2 białka
garść rodzynek
szczypta soli
Opis

Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj w misce z 2 łyżkami cukru, dodaj mleko (mleko nie powinno być zimne) i 1 łyżkę mąki. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie 1 jajko i 2 żółtka zmiksuj na gładką jasną masę z kolejnymi 2 łyżkami cukru. Masło stop na wolnym ogniu w garnuszku, zdejmij z ognia i przestudź. Jajka wymieszaj z zaczynem, dodaj stopione masło i mąkę, przesiewając ją delikatnie przez sitko. Dokładnie wyrób gładkie ciasto (jeśli będzie za twarde, dodaj trochę ciepłej wody, a jeśli za miękkie –dodaj odrobinę mąki).

Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości kiwi. Następnie kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Przygotuj nadzienie: białka z 2 jaj ubij na sztywną pianę, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Brzoskwinie umyj i pokrój na cząstki, wrzuć je do białek, dodaj rodzynki i wszystko delikatnie wymieszaj.
 
W każdym wyrośniętym placuszku zrób wgłębienie palcem. Następnie rozbij jajko, roztrzep je i posmaruj nim bułeczki, łącznie z wgłębieniem. Następnie nakładaj do nich brzoskwiniowe nadzienie. Placuszki piecz w temp. 170° przez 25 min do momentu aż się zarumienią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy