Placki z dyni z paprykowym chutneyem
Składniki
Chutney: 
1 kg papryki 
1 cebula 
1 ząbek czosnku 
60 g cukru 
20 ml oliwy z oliwek 
50 ml octu balsamicznego 
30 ml octu jabłkowego 
1/2 łyżeczki suszonej chilli 
1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
1
Paprykę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Kiedy skórka na papryce mocno się przypiecze, wyciągnij ją z piekarnika i przełóż do półmiska. Zakryj półmisek szczelnie folią i odstaw do wystygnięcia.
2
Przestudzoną paprykę obierz ze skóry. Wyrzuć gniazda nasienne. Miąższ wraz z powstałym podczas pieczenia sosem zmiksuj w blenderze. W garnuszku rozgrzej 20 ml oliwy i wrzuć cynamon, chilli, posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj zmiksowaną paprykę i cukier. Gotuj przez 15 min, następnie dodaj ocet jabłkowy i balsamiczny. Gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania właściwej konsystencji. Gorący chutney można zamknąć w wyparzonych słoiczkach.
3
Dynię zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj z oliwą i jajkiem. Dodaj mąkę, przyprawy i zmiażdżony czosnek.
4
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju do smażenia. Na rozgrzany olej kładź łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z wcześniej przygotowanym chutneyem.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery