Przepisy Placki z batatów z tatarem z łososia i twarożkiem
Składniki
1 duży batat
1 cebula
1 mała marchewka
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mleka
1 jajko
sól, pieprz, papryka do smaku
Dodatki:
100 g twarożku
1/4 cebuli drobno posiekana
100 g jogurtu
100 g wędzonego łososia
sok z 1/4 cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Dokładnie umyj i obierz batata, cebulę i marchewkę.
2
 Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3
Do startych warzyw dodaj mąkę, mleko, jajko i przyprawy.   
4
Porcje masy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po 20 minutach przewróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5–10 minut.
5
Twarożek wymieszaj dokładnie z jogurtem. Łososia bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i pieprzem. 
6
Upieczone placki podaj na gorąco z twarożkiem i tatarem z łososia.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
25 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
45 min.
Przystawki