Przepisy Placki po węgiersku
Składniki
Placek:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 łyżki mąki
żółty ser do posypania wg uznania
olej do smażenia (ok. 1 łyżka oleju na 1 placek)
przyprawy: sól
Nadzienie:
1/2 kg wołowiny
1 papryka
2 łyżki oleju
2 szkl. wody
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, listek laurowy
Opis

Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 10 min). Następnie przełóż mięso do garnka i zalej wodą. Przypraw pieprzem, papryką, listkiem laurowym (nie sól) i podgotuj. Po 10 min dodaj sól i gotuj dalej, aż mięso będzie bardzo miękkie.

W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w talarki. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez ok. 15 min.

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, rozprowadź ciepłym wywarem i wlej do gulaszu. Całość zagotuj.

Przygotuj placki: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj 1 jajko, mąkę, sól i posiekaną cebulkę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na rumiano z obu stron duże placki. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.

Wyłóż placki na talerze, polej je gulaszem i złóż na pół. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery