Przepisy Placki po węgiersku

Składniki

Placek:

1 kg ziemniaków

1 jajko

1 cebula

2 łyżki mąki

żółty ser do posypania wg uznania

olej do smażenia (ok. 1 łyżka oleju na 1 placek)

przyprawy: sól

Nadzienie:

1/2 kg wołowiny

1 papryka

2 łyżki oleju

2 szkl. wody

2 łyżki mąki

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, listek laurowy

Opis

Przygotuj nadzienie: mięso umyj, pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 10 min). Następnie przełóż mięso do garnka i zalej wodą. Przypraw pieprzem, papryką, listkiem laurowym (nie sól) i podgotuj. Po 10 min dodaj sól i gotuj dalej, aż mięso będzie bardzo miękkie.

W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w talarki. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez ok. 15 min.

Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, rozprowadź ciepłym wywarem i wlej do gulaszu. Całość zagotuj.

Przygotuj placki: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj 1 jajko, mąkę, sól i posiekaną cebulkę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na rumiano z obu stron duże placki. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach.

Wyłóż placki na talerze, polej je gulaszem i złóż na pół. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4